Poradnia czynna jest w godzinach:

Pn.-Pt. 08:00 - 18:00

Poradnia Hipokratesa

ul. Kosmonautów 210A, 54-042 Wrocławtel. 071 354 26 41, 071 349 15 20

Bakterie

Rodzaj choroby wywołanej przez daną bakterię zależy od miejsca w którym dochodzi do infekcji (skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, drogi moczowo-płciowe, tkanki lub krew). Zwykle współgra on z mechanizmem przenoszenia bakterii i ich zdolnością unikania reakcji układu odpornościowego.

W przypadku wielu chorób takich jak np. błonica (choroba górnych dróg oddechowych, wywołana przez maczugowca błonicy Corynebacterium diphteriae), tężec (infekcja głębokich ran wywołana przez laseczkę tężca Clostridium tetani), czy cholera (infekcja przewodu pokarmowego - przecinkowiec cholery Vibrio cholerae), objawy spowodowane są wytwarzaniem przez drobnoustroje bardzo silnych toksyn, które zdolne są do wywoływania poważnych uszkodzeń komórek w miejscach odległych od miejsca zakażenia. Inne choroby, jak np. choroba weneryczna - rzeżączka, czy choroba płuc - choroba legionistów, są wynikiem zdolności bakterii do chronienia się bakterii w komórkach gospodarza. Niektóre bakterie mogą wywołać tylko jeden określony rodzaj choroby, dotyczy to np. przecinkowca cholery (Vibrio cholerae) albo pałeczki ksztuśca (Bordetella pertussis).

Istnieją też takie, które mogą być przyczyną różnych chorób w zależności od miejsca infekcji i czynników wirulencji. Przykładem właśnie takiej bakterii jest paciorkowiec ropny (Streptococcus pyogenes), który jest główną przyczyną ostrego zapalenia gardła. Gdy jednak bakteria wytwarza erytrotoksynę, pojawia się znaczniej poważa choroba - płonica, która powoduje tzw. wysypkę płoniczną. W niewielu przypadkach zaobserwowano iż infekcja tym paciorkowcem powoduje chorobę reumatyczną, uszkodzenie zastawek serca, lub zapalenie nerek. Uważa się, że choroby te są powodowane przez reakcje autoimmunologiczne, wywołane obecnością antygenów bakteryjnych, które są podobne do antygenów gospodarza. Nie jest to koniec możliwości tej bakterii, gdyż wykazano, iż jej szczepy powodować mogą chorobę potencjalnie śmiertelną - posocznicę.

W niektórych przypadkach identyfikacja patogena i określenie sposobu powstawania choroby jest proste. Np. objawy cholery można łatwo wytłumaczyć obecnością Vibrio cholerae w przewodzie pokarmowym i wytwarzaniem toksyny, która powoduje duże utraty wody z organizmu. Jednak nie wszystkie choroby powiązać można z drobnoustrojami, które je wywołują, np. dopiero niedawno dowiedziono, że wrzody żołądka powoduje bakteria Helicobacter pylori, wcześniej uważano iż silne kwasowe środowisko żołądka jest nieodpowiednie do rozmnażania się bakterii. Nawet w dobie ultranowoczesnych technik laboratoryjnych, niektórych szczepów bakterii nie udało się wyhodować na pożywkach i dokładnie zbadać.

http://www.publikacje.hdwao.pl/zagrozenia_bakteryjne.php

Drogi zakażenia to np : - Powietrze -> błonica, krztusiec - Pokarm, woda (cholera, czerwonka ) - Kontakt bezposredni -> (rzeżączka, trąd) – Przenosiciel (borelioza i dżuma).

Formy morfologiczne (rodzaje):

  • ziarniaki (Coccus)
  • dwoinki (Diplococcus)
  • paciorkowce (Streptococcus)
  • gronkowce (Staphylococcus)
  • pakietowce (Sarcina)
  • pałeczki (Bacterium)
  • laseczki (Bacillus)
  • maczugowce (Corynebacterium)
  • przecinkowce (Vibrio)
  • śrubowce (Spirillum)
  • krętki (Spirochaeta)
  • promieniowce (Actinomyces)
  • prątki (Mycobacterium)